Het gevaar voor jongste kinderen uit het asielzoekerscentrum nog niet geweken.

AZC middelburgmaandag 05 november 2018 09:05

In februari 2015 heeft de ChristenUnie zich met succes sterk gemaakt om de kinderen uit het asielzoekerscentrum niet met een busje naar school in Goes te laten gaan, maar om deze kinderen in Middelburg naar school te laten gaan. Nu lijkt het erop dat het vervoer naar school in Middelburg een probleem blijft. Als ChristenUnie fractie vragen we aan het college van burgemeester en wethouders waarom het nu toch allemaal zo lang duurt voordat er een goede oplossing is.

De kinderen zijn gestart op de basisschool Het Getij, 1 kilometer bij het AZC vandaan. Voor ouders was het makkelijk om vanuit het AZC de kinderen naar school te brengen. Lopen was een goede optie. Het onderwijs is echter verplaatst naar de Nederstraat, ruim een half uur lopen vanaf het Asielzoekerscentrum. Een stuk verder weg, dus ouders kunnen niet zo maar even met hun kinderen naar school lopen (en weer terug!). Fietsen zijn er maar mondjesmaat, dus als er al fietsen zijn, gaan de kinderen veelal zelfstandig naar school. Voor deze kinderen, die soms nog maar net kunnen fietsen, de verkeersregels niet kennen, geregeld jongere broertjes of zusjes achterop hebben, is het een kunst om veilig aan te komen op school.

In juni begrepen wij van bevlogen medewerkers van het Taal Expertise Centrum dat juist door het gebrek aan vervoer er zeer geregeld verzuim is, terwijl het juist voor deze kinderen zo goed is om naar school te gaan.

Het probleem is aangekaart bij de wethouder en deze is er mee aan de slag gegaan. Na de zomer werd ik weer benaderd hierover, er was nog steeds niets geregeld, de gevaren duren voort, dit is niet wenselijk! Dus nogmaals aan de bel getrokken bij de wethouder. Al snel lazen we in de krant dat eea geregeld was, voor de jongste kinderen (groep 1-4) zou er een busje geregeld worden.

Deze week las ik in de krant dat het vervoer toch nog niet geregeld is omdat het niet duidelijk is wie de kosten gaat betalen. Dit is toch wel heel erg raar. We vinden het niet meer dan normaal dat ‘gewone’ Nederlandse leerlingen zeker de eerste jaren naar school gebracht worden, dan moet je er als gemeente toch juist zijn voor de kinderen van asielzoekers, dan moet dit vervoer toch geregeld zijn! Dit moet mogelijk zijn om op korte termijn. Wie wat betaald, daar komt men later echt wel uit. Waar een wil is is een weg.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden om de kinderen veilig op school te krijgen. Diverse inwoners en de Fietsersbond hebben aangeboden om fiets- en verkeerslessen te geven aan de gezinnen, zodat zij zelfstandig veilig naar school kunnen. Echte integratie lijkt mij. Maar helaas is er van hun aanbod nog geen gebruik gemaakt.
Een en ander lijkt moeilijker dan gedacht. Vandaar dat de ChristenUnie aan het college van burgemeester en wethouders vraagt waarom het nu toch allemaal zo lang duurt voordat er een goede oplossing is.

Middelburg, 1 november 2018
Willemien Treurniet

« Terug

Reacties op 'Het gevaar voor jongste kinderen uit het asielzoekerscentrum nog niet geweken.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.