Van Houtskool schets naar Pentekening.
De toegang tot de zorg in de gemeente Middelburg na 1 januari 2015 is weer wat concreter geworden. De raad heeft begin november de pentekening voor deze toegang definitief vastgesteld. Al eerder was een wat globaler beeld van deze toegang verwoord in de houtskool schets en was een eerste versie van de pentekening aan de raad voorgelegd.
Bij al deze veranderingen werden wij als ChristenUnie meestal met veel documenten en informatiebijeenkomsten op de hoogte gebracht. Dit werd veelal gedaan door de gemeente en allerlei professionele instanties. Toch wilden wij ook graag weten hoe u als zorgvragers de veranderende toegang tot de zorg ervoer. Op 2 oktober 2014 hebben we dan ook een huiskamerdebat georganiseerd waarbij verschillende jeugd- en gezinszorgvragers maar ook een diaken en ikzelf als raadslid aanwezig waren. Daar hebben we gesproken over de 1e pentekening, die onder andere uitging van:
- Minder hulpverleners naast elkaar;
- Meer ruimte voor zelf beslissen en zelf doen (maatwerk);
- Per adres maar 1 plan en 1 sleutelwerker;
- Toegang tot zorg wordt bepaald op basis van dialoog.
In het huiskamerdebat kwam onder andere naar voren dat de informatie en de besprekingen over dit onderwerp gauw iets killigs uitstraalden. Zeker door het veelvuldig gebruik van de woorden zelfredzaam, eigenregie, dwang en drang. Ook gaf de brief van de gemeente over de huishoudelijke hulp meer vragen dan antwoorden. Verder bleef voor de verschillende zorgvragers onduidelijk wie de sleutelwerker in hun situatie zou worden en was er nog altijd geen keukentafelgesprek gevoerd. Als laatste van de vele onderwerpen die voorbij kwamen, noem ik nog de zorg die men had bij de eenzijdige aandacht voor de inzet van de grote zorgpartijen op Walcheren en in de provincie.
Met deze informatie konden we de raad en het college van onze stad vervolgens dienen in de vergadering van de commissie Maatschappelijke Zaken op 29 oktober en de gemeenteraadsvergadering op 10 november. Daar hebben we als ChristenUnie samen met andere betrokken partijen nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de samenwerking met netwerken en gemeenschappen zoals het gezin, de familie, de kerk en de vereniging waar mensen lid van zijn. Ook hebben we gevraagd naar de uitblijvende persoonlijke keukentafelgesprekken en sleutelwerkers. Verder hebben we herhaaldelijk en met klem aandacht gevraagd voor de keuzevrijheid in zorg en hulpverlening.
Met uw inbreng en onze moties en amendementen hierover hebben we weer een christelijk geluid kunnen laten horen. Een geluid dat ook heeft geleid tot verbetering van de toegang tot zorg in Middelburg. Zo zullen alle huishoudens die nu huishoudelijke hulp krijgen (HH1 èn HH2) naast de brief nu ook afzonderlijk en veelal persoonlijk (aan de keukentafel) worden benaderd. Hierbij wordt bekeken hoe de hulpvraag in de ‘specifieke situatie van de zorgvrager’ na 1 januari 2015 vorm moet krijgen. Ook hebben we de gevraagde ‘keuzevrijheid’ letterlijk en in inkt kunnen vastleggen in de Walcherse pentekening. Zo kunnen we in Middelburg en op geheel Walcheren ook na 1 januari 2015 blijven kiezen voor kleinere zorgaanbieders zoals het christelijke Agathos en de SGJ. Verder worden de bestaande en betrokken professionals steeds meer ingezet als sleutelwerkers en wordt hierbij ook gekeken naar de mogelijke rol van huisartsen of huisartsassistenten.
Graag willen we als ChristenUnie deze hele beweging in de zorg samen met u blijven volgen. Hiervoor staan nog een huiskamerdebat over de zorg voor ouderen en hun omgeving en een 2e huiskamerdebat over de zorg voor jongeren en hun omgeving op de rol. Als u geïnteresseerd bent of wilt reageren, hoor ik graag van U!
Clement Remijnse
Mail: ce.remijnse.cu@tele2.nl
Reacties op 'Van Houtskool schets naar Pentekening.'
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.