Zwemmen in Arnemuiden?!

Zwembad Arnemuidenvrijdag 16 juni 2017 09:36

Wat is het toch heerlijk als er een zwembad in de buurt is, waar je zo even kan gaan zwemmen in de buitenlucht, waar kinderen zelfstandig naar toe kunnen. De afgelopen dagen was het mooi weer, heerlijk zwemweer, maar er wordt niet gezwommen in het zwembad van Arnemuiden. Hoe is het zo gekomen?

In 2013 heeft het college bij de bezuinigingsronde voorgesteld om het zwembad in Arnemuiden te sluiten. Bij camping de Witte Raaf zou een ‘indoor zwembad’ gerealiseerd worden, de inwoners uit Arnemuiden zouden dan terecht kunnen bij De Witte Raaf én in het Vrijburgbad. Hiermee zou een bezuiniging gerealiseerd worden van wel € 75.000 per jaar. 
Diverse inwoners van Arnemuiden hebben van zich laten horen. Ze vonden het terecht jammer dat het zwembad dicht zou gaan en wilden proberen om met vrijwilligers het zwembad open te houden. De ChristenUnie heeft op de gemeenteraadsvergadering van april 2013 met CDA, LPM en VVD een voorstel ingediend om het burgerinitiatief om het zwembad open te houden te steunen en het zwembad open te houden tot en met 2015 zodat er ruim de tijd was om het eea te onderzoeken . Ook is toen besloten dat het zwembad sowieso niet gesloten mag worden zolang het zwembad op De Witte Raaf nog niet gereed is.
De initiatiefgroep om het zwembad open te houden is vol goede moed aan de slag gegaan. In dezelfde tijd hebben diverse inwoners in Arnemuiden zich hard gemaakt om De Arne te redden van de slopershamer. Helaas bleek het niet mogelijk om beide initiatieven voor elkaar te krijgen. De Arne is gered, bij het zwembad lukte het, ondanks de vele inspanningen van diverse inwoners, helaas niet. 
In tussentijd kwamen er problemen op De Witte Raaf waardoor het zwembad daar niet gerealiseerd werd. (NB het zwembad is er nu nog steeds niet). Daarom heeft de gemeenteraad in maart 2015 het besluit genomen  om het zwembad in Arnemuiden open te houden tot en met 2016 ongeacht of het zwembad bij De Witte Raaf klaar zou zijn. Ook is besloten dat er geen aanvullende kosten meer gemaakt zouden worden voor onderhoud en / of reparatie. 
Naar aanleiding van dit besluit is het college aan de gang gegaan om het zwembad definitief te sluiten en vol te storten met zand in het voorjaar 2017. Toen dit bericht naar buiten kwam, waren de  Erremuenaars hier niet blij mee, ze vochten voor openstelling van hun zwembad. Mooi om te zien dat inwoners van zich laten horen. Weer is er een groep inwoners die plannen wil maken om het zwembad open te houden. 
Hoewel de ChristenUnie vindt dat de gemeenteraad zich duidelijk heeft uitgesproken over sluiting en dat het logisch is dat het college het zwembad definitief wil sluiten, vindt de ChristenUnie dat de initiatiefgroep de ruimte moet krijgen om nog één keer te proberen om het zwembad open te houden.
Zoals u weet is de financiële situatie van Middelburg nog steeds zorgelijk. Na de bezuinigingsronde van 2013 waarin besloten is om het zwembad Arnemuiden te sluiten zijn er nog meer bezuinigingsrondes geweest. De ChristenUnie heeft nu dan ook duidelijk aan de initiatiefgroep meegegeven dat het mooi zou zijn als zij voor elkaar krijgen dat het zwembad open kan blijven, maar dan wel zonder gemeentelijke subsidie.  De ChristenUnie heeft in april 2017 met LPM, SP en de VVD een motie ingediend om  de sloop van het zwembad nog even uit te stellen om zo ‘de werkgroep de ruimte te geven om de mogelijkheid te onderzoeken om het zwembad open te houden en daarbij ook een onderzoek te doen naar financieringsmogelijkheden.’
We wachten de resultaten in spanning af. De ChristenUnie gunt de inwoners van Arnemuiden van harte een openlucht zwembad, maar wat ons betreft alleen als dit kan zonder jaarlijkse gemeentelijke subsidie. Dus wie weet wordt er volgend jaar weer volop gezwommen in het Julianabad in Arnemuiden.

« Terug

Reacties op 'Zwemmen in Arnemuiden?!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.