Bestemmingsplan staat vestiging Decathlon op ZEP toe

IMG_8856zaterdag 25 april 2015 12:56

In de afwegingen of ze het bestemmingsplan dat nieuwbouw voor Decathlon aan de rand van Middelburg zou goedkeuren heeft de ChristenUnie vooral gelet op de duurzaamheidsladder. Het ging immers niet om een vestigingsvergunning. Het bedrijf had zonder moeite in een bestaand winkel pand kunnen trekken.

De CU had dat ook het liefst zien gebeuren, maar dat bleek niet mogelijk. Een ‘vierkant’ bedrijf past niet in een ronde huls, zoals het voormalige voetbalmuseum. Ook aan de andere eisen voor nieuwbouw op de plek naast MiniMundi, zoals veiligheid, milieu en waterbeheer, is voldaan. Het besluitvormingsproces verliep moeizaam. Dat vooral door de emoties die de vestiging van Decathlon opriep, maar die alleen indirect met het ontwerp bestemmingsplan te maken hadden.

De ChristenUnie stond aanvankelijk ook kritisch ten opzichte van de komst van een relatief grote speler op het veld, omdat ze de waarde van kleinschaligheid erkent. Echter, het Middelburgse beleid maakt het mogelijk dat grotere winkels zich langs de toegangswegen vestigen. De Mortiere= boulevard is voor grotere bedrijven die in de binnenstad voor verstopping zouden zorgen.

Ook de ChristenUniefractie begrijpt dat een nieuwe winkelvestiging gevolgen heeft voor bestaande ondernemingen. De rapporten die gemaakt zijn om de gevolgen in kaart te brengen toonden geen economische ontwrichting aan. Er komt concurrentie, maar niet alle andere uitoefenaren van deze bedrijfstak zouden brodeloos worden, noch zullen kopers te grote afstanden moeten afleggen om sportartikelen aan te schaffen.

De ChristenUnie heeft erop toegezien dat het onderzoek rond Decathlon zorgvuldig was. Het beslistraject is volgens de spelregels verlopen: belanghebbenden hebben zienswijzen ingediend, de gemeente heeft daarop gereageerd, de raad heeft de rekenkamer opdracht gegeven om de deugdelijkheid van de gebruikte gegevens te controleren. De rekenkamer vond tekortkomingen, waarop het college het onderzoek opnieuw heeft laten verrichten. Bovendien heeft het college ingezien dat het verstandig was om van portefeuillehouder te veranderen.

De conclusie van de rekenkamer op het eindrapport was dat de gegevens objectief waren en dat de methoden juist zijn toegepast waardoor ‘onderbouwing, transparantie en verifieerbaarheid’ gewaarborgd zijn. Er is bij onze fractie geen enkele reden om aan de correctheid van de gegevens te twijfelen.

Vrezen we dan niet voor de toekomst van de binnenstad? Ja, daar zijn we wel bezorgd over, maar dat komt niet door Decathlon. Andere ontwikkelingen, zoals internetverkoop, versnippering en gebrek aan samenhang hebben daar veel meer invloed op. We willen voorkomen dat de verschillende koopcentra, (binnenstad, Mortiere en ZEP) alleen als onderlinge concurrenten worden gezien. De stad moet juist duidelijk maken dat ze elkaar versterken en dat vraagt een totaalvisie. 

« Terug

Reacties op 'Bestemmingsplan staat vestiging Decathlon op ZEP toe'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.