Cleene Hooge

cleenehooge_F79B32B9B3A7C71EC1257F15007B49D8_3woensdag 09 december 2015 22:17

De gemeente Middelburg zit in de problemen. De algemene reserve (de spaarpot voor onvoorziene gebeurtenissen) is gedaald tot een miljoen. De experts geven hier de kwalificatie 'ruim onvoldoende' aan. De gemeente is dus bijna failliet. Er moet dus wat gaan gebeuren.

In 2008 heeft de ChristenUnie als enige partij tegen de aankoop van de Cleene Hooge gestemd. Wij vonden (en vinden) dit landschap te kostbaar om op te offeren aan niet-noodzakelijke bebouwing.

In de loop der jaren zijn gelukkig meer partijen het bijzondere landgoed van Cleene Hooge gaan waarderen en hebben ze aangegeven dat er niet bebouwd moet worden.

Bij de coalitieonderhandelingen in 2014 heeft de ChristenUnie bedongen dat er deze periode (2014-2018) geen plannen worden vastgesteld voor bebouwing van de Cleene Hooge. Het liefst hadden wij gezien dat we hadden kunnen opnemen dat er helemaal niet gebouwd zou worden, maar dit was helaas niet haalbaar. De financiële druk om te bouwen is er namelijk wel.

Komende raadsvergadering moeten we een besluit nemen over het actieplan grondbedrijf. De schuld van de gemeente Middelburg is zo hoog opgelopen door de vele grondaankopen, dat er nu snel inkomsten moeten komen. De toekomstverwachting van de gemeente Middelburg is te lang te rooskleurig voorgesteld. De ChristenUnie heeft diverse keren gewaarschuwd dat dit niet goed zou gaan, maar dat was aan dovemansoren gezegd. 

Om wat aan de financiele problemen te doen is er een aktieplan voor het grondbedrijf opgesteld. Dit plan geeft aan hoe er geld verdiend kan worden door verkoop van grond voor bouw van huizen en bedrijven.

Het voorstel nu is dat de gemeente samen met de Stichting De Cleene Hooge een ontwikkelvisie ontwerpt voor de Cleene Hooge. Pas in 2019 wordt een definitieve keuze gemaakt.

Als de gemeenteraad besluit om grond niet te bebouwen, moet er fors afgeboekt worden. Om het boekhoudkundig kloppend te krijgen moet hiervoor geld bijgelegd worden. Maar zoals eerder gezegd heeft Middelburg haast geen geld meer. We hebben net een forse bezuinigingsoperatie achter de rug, we kunnen niet zomaar nog meer geld vrijmaken om oa Cleene Hooge niet te bebouwen. Als we wel afboeken dan moet de gemeente besluiten om de OZB fors te verhogen en nog forser te bezuinigen op voorzieningen. Dit is iets wat wij de Middelburgse inwoners niet aan willen doen. 

Vandaar dat wij de waarde van dit aktieplan inzien. Zodat er bekeken wordt wat mogelijk is met de Cleene Hooge. In 2019 worden deze plannen besloten in de gemeenteraad. Zo kopen we nu tijd en hopen we van harte dat er op termijn wel geld is om te zorgen dat de Cleene Hooge groen blijft en voor de toekomstige generaties zo blijft bestaan.

« Terug

Reacties op 'Cleene Hooge'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.